torsdag 11 mars 2010

Turkiets folkmord på armenier

Reaktionerna från Turkiet är starka efter det att den svenska riksdagen beslutat att erkänna massakrerna på bland andra armenier i Ottomanska riket 1915 som folkmord.

Turkiets ambassadör i Sverige Zergün Korutürk uppger att hon nu kommer att bli hemkallad. I en intervju med SVT:s Aktuellt säger hon att beslutet kommer att få drastiska konsekvenser för relationen Sverige-Turkiet.

Utrikesminister Carl Bildt "beklagar starkt" riksdagens beslut. -Det är fel att politisera historien på detta sätt och det kommer därmed att försvåra Sveriges möjlighet att verka för försoning, säger Carl Bildt, till TT.

Enligt armenisk historieskrivning dog uppemot 1,5 miljoner av svält och umbäranden eller i massakrer.

Turkiet erkänner inget folkmord och har gjort det straffbart att använda den beskrivningen.(SVT Text)

Jag tycker att Carl Bildt är feg, men så har han aldrig haft folkets bästa för ögonen heller utan här är det bara business som gäller. Att få massakern på det armeniska folket klassat som ett folkmord är självklart viktigt för armenierna, Bildt säger att beslutet kommer att få konsekvenser för ett fortsatt försoningsarbete turkar och armenier emellan, frågan man kan ställa sig är vad det är för sorts försoningsarbete som hållit på i 95 år och inte kommit en meter? nej det är först nu som det armeniska folket får någon sorts upprättelse och kan gå vidare, det är först nu som en försoningsprocess kan ta fart och på alvar ge ett resultat. Turkiet visar att bakom dess demokratiska mask döljer sig ett diktaturens ansikte, förföljelser av kurder, armenier, assyrier, syrianer och oliktänkande kan inte längre fortgå, landet vill in i EU - de har en lång väg dit och jag hoppas det dröjer länge!.

Inga kommentarer: