torsdag 4 mars 2010

..en speciell anda!

När jag i morse läste Göteborgs-Posten ser jag i ett reportage orden "död åt Göteborgsandan!"
Jag håller med, död åt Göteborgsandan och död åt alla andor! Jag har hört det så många gånger, att här i vår lilla by har vi en speciell anda! och i den här staden har vi vår fina anda, klubbandan, företagsandan osv,osv -ni känner igen det? jag googlar ordet andan och finner genast två talande exempel:

(DN, 17/2 2010, under rubriken Den olympiska andan)The olympic spirit. Den olympiska andan är en speciell sorts sportslighet som inte finns i något annat sammanhang. Vissa dagar är den bara ett avlägset minne, överskuggad av dopningsfall och big business. Andra dagar är den brutalt närvarande.

(Norrbottenskuriren, 16/2 2010, under rubriken Andan som håller byn vaken) Ett bussbolag som samarbetar med en fritidsby som i sin tur anlitar det lokala bygg- och måleriföretaget. Här i Brändön samarbetar vi företagare.// (NN)talar om Brändö-andan, att det finns många bybor som vid sidan av sina arbeten driver olika verksamheter. -Det finns en speciell gemenskap här - det visar väl att vi har 14 föreningar.

Ett annat exempel hittar jag på sajten gnosjoregionen.se de skriver om en ny tidning som ska ges ut till 10 000 företag runt om i 11 kommuner, tidningen heter Företagsandan.

-En tidning som ska visa på den framåtanda som finns i vår region//– En stor del av hemligheten bakom Gnosjöandan är att hårt arbete lönar sig//Om vi räds förändringar så kommer vi inte vidare, rädslan hämmar människan och gör henne försiktig och bakåtsträvande. Nyfikenheten däremot, ser nya möjligheter och nya affärer bakom varje hörn.

I det första exemplet (DN, den olympiska andan) den är redan i kontexten emotsägelsefull, att först påstå att det finns en speciell anda och i nästa mening peka på jätteproblemet doping - vad ska det föreställa för sorts anda? det är knappt man jublar när t.ex skidåkare eller löpare från vissa länder får en framskjuten placering, då man antar, ofta med rätta, att dessa idrottare är dopade.

I andra exemplet, internettidningen kuriren med bya andan, denna kan man lätt slå ihop med det tredje exemplet Gnosjös företagsanda, det enklaste sättet att bevisa att det inte existerar några andor är att helt enkelt vända på begreppet och fråga oss själva -varför finns det ingen Rinkebyanda? -varför finns det ingen Rosengårdsanda? eller -varför hör man aldrig talas om andan hos de arbetslösa?, -de sjuka?, -de hemlösa?, flyktingarna? ..har du hört talas om Ronnaandan i Södertälje där 84% är invandrare? -knappast! men Gnosjöandan den känner alla till.

Där det finns problem talas det inte om någon anda, vissa områden drabbas hårdare av en lågkonjunktur än andra, och vissa invandrartäta områden känner aldrig ens av en högkonjunktur, kort sagt så är dessa andor bara ett annat namn för en kompisklubb eller en ryggdunkarförening, småföretagare, strebrar som ser till att sko sig på vissa, och klia ryggen på andra i ett samhällssystem med ett gytter av egna oskrivna lagar. Bor du i ett samhälle med lågt invandrarantal, med högt antal småföretag, höga huspriser(läs: få pensionärer och inustriarbetare) då har du säkert också hört talas om detta samhällets speciella anda. Jag har alltid tyckt illa om alla s.k andor och alla som använder det ordet - självgoda äckel!

Inga kommentarer: