söndag 20 september 2009

Al-Qudsdagen

Idag firas den islamska Al-Qudsdagen i Stockholm, det är lite märkligt tycker jag, att direkt efter Ramadan och Eid som ska vara så försonande och förlåtande så följer Al-Qudsdagen då de åter kan ge utlopp för sitt hat - typiskt muslimskt.

De troende förväntas i ramadan att i möjligast mån uppträda väl, ge allmosor till de fattiga, visa speciellt hög aktning för sin familj samt rena sitt sinne genom att undvika beteenden som våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och illasinnad ryktesspridning. Ramadan följs av eid al-fitr, fastebrytandets högtid. Eid al-fitr är i grunden en religiös högtid, men den firas även av muslimer som inte är aktivt troende eller följer religionens bud, samt av stora delar av befolkningen som helhet i länder och regioner där islam är majoritetsreligion.

”Al-Qudsdagen är en internationell dag, inte en dag som enbart relaterad till ”Al-Quds (Jerusalem) - det är snarare en dag där de förtryckta konfronterar en arrogant förtryckare. Det är den dagen då (muslimer) måste ställa sig upp för Al-Quds och rädda våra libanesiska bröder från detta förtryck. Det är den dagen då vi måste rädda de förtryckta från de arroganta förtryckarnas bojor”. (Imam Khomeini, den 16 augusti 1979).

Jag tycker inte att de ska få fira sina högtider/hatfester på annan plats än i sina moskeér här i Sverige.

Inga kommentarer: