onsdag 9 september 2009

Bör vi skrota blockpolitiken?

Blockpolitiken i svensk politik känns stendöd! den är odemokratisk och har i nuläget bara en vinnare - moderaterna. Tänk tillbaka på den tiden då folkpartiet och centern fortfarande hade en egen politik som de profilerade sig med - handen på hjärtat, ni som inte är centerpartister kan ni säga en enda fråga som centerpartiet driver idag? likadant med folkpartiet och deras politik. Blockpolitik gör politiken fattigare, fattigare på ideér och initiativ.

Blockpolitiken gör att ytterkantspartier kan få ett orimligt stort inflytande. Jag tror till exempel det finns många som skulle önska en regering utan vare sig vänsterpartiet eller kristdemokraterna. Ändå kommer ett av dessa ytterkantspartier att sitta med i regeringen efter nästa val nästan oavsett hur det slutar.

En annan aspekt på att vi bör skrota blockpolitiken är att småpartier från yttersta vänstern eller högern som står utanför blocken kan få en vågmästarroll och därmed få spela en roll där de öppet får spela ut sina kort, och agera på ett sätt som de inte förtjänar. Utan blockpolitik skulle dessa partier som knappt lyckas ta sig över 4% spärren ändå befinna sig ute i periferin.

Inga kommentarer: