onsdag 16 september 2009

Bråken i förorterna - vad beror det på?

Media försöker ge oss deras bild av vad bråken i förorterna beror på, men ofta är media "färgad" av sin politiska hemvist samtidigt som det existerar en politisk korrekthet i media av rädsla för att framstå som "främlingsfientlig" man vill helt enkelt verka "rumsrena" och neutrala vilket gör att man inte kan tala klarspråk utan tvingas linda in alla sina frågor och svar i ett fullständigt obegripligt svammel, jag har läst i många olika tidningar om bråken, alla har gett sin bild av verkligheten och flera olika anledningar har angetts. Anledningen till att jag tycker att frågan är intressant är enkel - om vi vill ta tag i problemen och försöka finna en lösning på dem, så måste vi först ta reda på vad de beror på. Ni som läser min blogg har förstått att jag har min uppfattning om bråken - men den kanske är fel. Vad är din åsikt? passa på att rösta här på bloggen.

Här är några röster ur etern om vad bråken i förorterna kan bero på: Expressen-Den ekonomiska krisen och en känsla av utanförskap. SvD-Bråkiga ungdomar. NT(Norrköpings Tidningar)-Hög arbetslöshet och socialt utanförskap.Socialantropolog Aje Carlbom Malmö universitet(från siten Sydsvenskan.se)-Rosengårds bränder beror på förtryck och handlar om manlighet. Docent Micael Björk vid Göteborgs universitet-Rivalitet och tillfällig makt. Ungdommar i Gottsunda-Polisen jävlas med oss, vi hämnas. Justitieminister Beatrice Ask (i radioprogrammet Ekot)-Det finns många ungdommar som är dissorienterade i tillvaron,de saknar mål och vuxna förebilder/ ... /(..beror också på) Trångboddhet, utanförskap och sociala bekymmer. Jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni-Inte ett integrationsproblem(..snacka om att vilja göra det lätt för sig!). Polisen i Götet-Vi ska stoppa bråken genom tipstelefon!

Listan här ovanför kan göras lång! Intressant är att Göteborgspolisen skall stoppa bråken och bränderna med hjälp av en tipstelefon! -Vi tycker att för få människor har hört av sig, för vi kan ju konstatera i de utredningar vi har, att massor av människor har gjort observationer. Men de har inte hört av sig till oss, säger Mats Palmgren, polisintendent i Storgöteborg
- Det blir väldigt, väldigt tungrott om vi inte har allmänhetens hjälp. Vi kanske inte ens kan lösa det utan allmänhetens hjälp, fortsätter Palmgren. Problemet i det fallet är nog att: här är där man är, och där är där man inte är, de lär nog inte ringa och tipsa om sig själva.

Har jag missat någon viktigt i svarsalternativen jag angivit? eller är det något annat du stör dej på? skriv gärna det i en kommentar på detta inlägg. Röstningen avslutas 21/9 kl 01.28


Hur skall man stoppa bråken i förorterna?

Hur vill du definiera bråken i förorterna?

Inga kommentarer: