fredag 11 september 2009

Polisman riskerar bestraffning

(AB 11/9 -09)”Det var skönt att smälla på en neger.” Den kommentaren fällde en polisman i samband med ett försök att avvisa en afrikansk man, uppger en kollega. Nu utreds händelsen av polisens avdelning för interna utredningar. – Det kan bli varning eller löneavdrag, säger Patrik Esfandi, jurist vid Interna utredningar vid polisen i Stockholms län. Händelsen ska ha inträffat den 21 augusti i år i samband med att en man av afrikanskt ursprung skulle avvisas från Sverige vid Bromma flygplats utanför Stockholm.

Rubriken på aftonbladets artikel lyder: Polisman utreds för "neger"-kommentar. i artikeln framgår det inte om det är för att polismannen använder ordet "neger" eller om det är för att han anser att det är "skönt att smälla på" om det är för det sistnämnda "skönt att smälla på" så är han olämplig och skall inte vara polis, en polis skall göra sitt jobb utan att fälla så löjliga kommentarer, det är oproffessionellt. Om han riskerar att fällas p.g.a att han använder ordet "neger" är det knivigare.

Igår kväll såg jag ett program på tv4 fakta det handlade om polisarbete, vet inte exakt var i England det var men tror att det var i staden Slough, reportagen i just den programserien är ofta från den staden, situationen var som följer, en liten flicka var försvunnen, timmarna gick och poliserna sa att vid dessa tillfällen, då ett barn försvunnit prioriteras detta och alla polisresurser som finns tillgängliga sätts in, kameran följde med i en bil som letade, man stannade och frågade folk på gatorna om de sett flickan som beskrevs med ålder, kläder och som (här kommer det) "race-mixed" -vad fan är race-mixed? snacka om att inte kunna tala klarspråk. Det var hit jag ville komma, det finns tillfällen då situationen kräver att man snabbt och på ett så enkelt sätt som möjligt klarar av att beskriva utan en massa följdfrågor, nu syftar jag inte på polisen i aftonbladets artikel för hans situation var inte av den art som jag beskrivit. Kort sagt det finns tillfällen där poliser bör använda ord som av vissa kan anses som nedsättande för att på ett snabbt sätt utföra sina uppgifter.

Programmet med den försvunna flickan slutade lyckligt, poliserna fick ett kort meddelande att hon hittats och vi tittare fick inte veta närmare vart hon varit eller varför hon försvunnit.

Inga kommentarer: