onsdag 1 september 2010

Uppdrag granskning - Euro orphans

Alens Polins, 12 år, går hemma i Lettland och längtar efter sin mamma Biruta, som jobbar som städerska i Sverige. Han är ett av hundratusentals barn i Östeuropa som betalar ett högt pris för den ekonomiska krisen.

DE ÄR SÅ MÅNGA att de har blivit ett begrepp: de kallas "Euro orphans", barnen som överges när deras mammor och pappor måste lämna hemlandet för att rädda försörjningen.

Alens har bara träffat sin mamma två gånger sedan hon flyttade till Sverige för att städa förra året. Och före det jobbade Biruta i två års tid i Irland. -Det känns som om jag stulit mitt barns barndom, säger Biruta Polina om att lämna sina barn.

Hans längtan är baksidan av det svenska RUT- och ROT-systemet. De stora skattelättnader som svenskar kunnat dra nytta av för att få hjälp med städning och renoveringar i sina hem har gett dem mer tid att umgås med barn och med varandra.

För Biruta, Renate och Alens och hundratusentals andra östeuropéer är det precis tvärtom. Deras familjer splittras - för att överleva.

- Det är en tragedi. Det här handlar om oerhört många barn och min upplevelse är att många är väldigt trasiga. De här barnen sviks och överges, men deras föräldrar har inget val, säger Olof Risberg, psykolog på Rädda Barnen.

SE HELA PROGRAMMET I SVT1 och i SVT PLAY KL 20!

----------------------------------------------------------------------------------

Sverige tar emot tusentals "flyktingbarn" från Somalia, Afghanistan och Irak (unga män, muslimer allihop) dessa "barn" vet man egentligen inte åldern på utan det är socialstyrelsens riktlinjer för åldersbedömning som fastställer åldern på dem (har du någonsin hört talas om en flykting som inte förlorat sitt pass och ID handlingar på vägen hit?) dessa barn kallas också för ankarbarn, de är hitskickade av sina familjer för att i sverige bevilljas flyktingstatus som då ger dem rätt att också ta hit kärnfamiljen.

Vad kostar flyktingbarnkalaset? Kommunen betalar ingenting, staten står för kostnaderna. En kommun som tar emot barn och ungdomar får först 500.000 för att starta mottagningen. Staten betalar sedan för skolgång, god man, uppehälle och mat. Kommuner som tar emot minderåriga med uppehållstillstånd får en grundersättning på 568.000 kronor om året. Utöver det tillkommer schablonersättningar.

Jag tycker att det vore bättre om vi i sverige tog ansvar för vår egen politik och istället för att satsa pengar på lycksökare från Talibanistan ger dessa "Euro orphans" en chans i livet istället, vi skulle kunna ge dem en dräglig framtid i sverige eller i deras hemländer med pengar som idag går till s.k "flyktingbarn".

Inga kommentarer: