fredag 24 september 2010

Cool Candys

Cool Candys var en musikgrupp från Lidköping som bildades 1950 av Einar Svensson (1925-1972) som också var bandets kapellmästare, trumslagare och kompositör. Repertoaren bestod från början mestadels av swinglåtar, a´la Benny Goodman. Kring 1970 utvecklades gruppen till dansband, och blev ett av sveriges mest populära.

Einar Svensson, som av många ansågs vara något av ett musikaliskt geni, startade det egna skivbolaget; "Anette", där också Cool Candys ingick, men även andra band och artister, som Ingmar Nordströms, Jan Öjlers och en mycket ung värmlänning vid namn Christer Sjögren gjorde också sina inspelningar där. En annan känd Västgöte Bert Karlsson har ju då och då pratat om Einar Svensson som en stor förebild. Det är nog inte en tillfällighet att Karlssons skivbolag Mariann som startade 1972 (samma år som Svensson gick bort) dels fick ett flicknamn och dels hade orange etikett, precis som Einar Svenssons bolag Anette. Cool Candys upphörde som orkester 1994 och samtliga originalmedlemmarna är i dag bortgångna.
Ett urval av deras hits: 1962-Muckartwist, 1962-Jämtgubben, 1970-Vår enda sommar, 1971-Göta kanal, 1972-Silvermåne över bergen. Muckartwist känner alla som gjort lumpen till, låten är ett saxofon dominerat stycke i snabb fyrtakt (twist) den har använts i decennier som inofficiell muckar soundtrack, den har spelats av värnpliktiga om och om igen under veckan innan utryckning.

Jag är inte helt hundra på killarnas namn, men jag tror att mannen uppe till höger heter Gunnar Ljungkvist, han skulle lära mig och mina kompisar att spela gitarr när vi gick i femte(?) klass, ingen av oss hade spelat något instrument tidigare, Gunnar ville att vi skulle spela efter noter ..vi som ville spela ackord, så där satt vi och plinkade på "lilla snigel" tre - fyra lektioner - sedan la vi ner, ingen av oss har mig veterligen lärt sig spela gitarr.

Göta kanal, mitt ideal, där simmar sällan någon haj eller val.

2 kommentarer:

Roger sa...

Hej! Medlemmarna i Cool Candys - bakre raden: Tillbjörn Persson, Gunnar Wahlgren, Arne Hallin, Håkan Ljungkvist. Främre: Arne Nathansohn och Sven-Eric Gissbol. Fotot togs 1974 i Blomstermåla. Både Håkan L. och Arne Nathansohn var musiklärare i kommunala musikskolan i Lidköping. Gunnar W. hade musikaffär i samma stad. Gunnar avled 1992. Sven-Eric blev sedermera sångare i Curt Haagers från Göteborg (1981-2003)).
Mvh Roger Lindqvist.

-DES- sa...

Stort tack för infon Roger!

..och visst minns jag Musik Eylis som Gunnars affär hette, där köpte man sina skivor, de hade ett väldigt bra utbud med musik, iallafall när den låg på Skaragatan, det bästa med affären var att det fanns så många gramofoner där man fick provlyssna skivorna innan man köpte dem.