Arkeologer har gjort ett unikt gravfynd i Sunnerby i närheten av Läckö slott på Kållandsö vid Vänern. Det handlar om ett gravskepp från 600-talet. Högt uppburna personer tros ha begravts i skeppet, som sedan satts i brand, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg. Forskarna har funnit att graven innehåller skelett från minst två personer, man har funnit ett svärd och en pilspets man har också hittat rester av djuroffer. Sunnerbyprojektet är ett utgrävningsprojekt som drivs av Vänermuseet och Göteborgs Universitet bland andra. Utgrävningarna har pågått i tio år. Gravskeppet är 200 år äldre än till exempel de gravskepp från vikingatiden man hittat i Norge, i Oseberga och Gokstad, som är daterade till 800- och 900-talet. - Vi har ju gravbåtar som är från 600-talet, men det är båtar på 8—10 meter. Det här är ett skepp som är långt över tio meter, säger arkeologen, Annelie Nitenberg. - Den närmaste jämförelsen rent tidsmässigt på gravskepp man kan göra är de fantastiska skepp man grävt fram på gravfältet i Sutton Hoo i England, som är från samma tid som vårt, 600-talet, säger arkeologen Annelie Nitenberg. Skeppet har först dragits upp på land. I skeppet har man sedan lagt de döda med sin personliga tillhörigheter, tillsammans med gåvor och djuroffer av kor, hästar, hundar och får. - Sedan har man tänt på skeppet i ett gigantisk gravbål, berättar Nitenberg.
I Sutton Hoo begravdes bland annat engelska kungar. Och enligt Nitenberg måste fynden på Kållandsö handla om en mycket högt uppburen person eller personer, som begravts i skeppet. Men vilka de är vet man inte, inte heller vilket kön de har. De förkolnade benrester man hittat från människor är från en äldre och en yngre person. - Könen hoppas vi kunna ta reda på när vi kunnat analysera benresterna längre fram. Skeppet är ännu inte helt utgrävt. Men Nitenberg tror att skeppet har en långskeppsliknande form, av samma typ som vikingarna använde. Och man räknar med fler fynd framöver. - Men de mesta av ädelmetallerna har nog tyvärr smält i elden.
Kungshögen var egentligen fredad från utgrävningar. Men så upptäcktes att grävlingar höll till i högen vilket riskerade förstöra de historiska föremål som fanns där. - Vi kan kanske ska tacka grävlingarna för att vi kunnat göra det här fyndet, säger Annelie Nitenberg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar