måndag 17 augusti 2009

Kina är inget turistmål


Kina har tagit till sig de yttre tecknen på ett fritt, närmast kapitalistiskt land. Samtidigt är den ekonomiska tillväxten ett nödvändigt medel för kommunistpartiet att behålla makten - tvång för arbetarklassen kombineras med stora utlänska investeringar.

Kina är en nation som visar upp olika ansikten. Varken nationalekonomer eller sinologer har gjort det lättare att forma en tydlig bild: de har definierat Kina som statskapitalism, socialism med kinesiska eller nazistiska drag, neo-leninism, marknadsorienterad socialism eller en hybrid av allt detta.

Till skillnad från östblocket har aldrig Kina tagit avstånd från den kommunistiska diktaturen. Kommunistpartiets stadgar förespråkar fortfarande ”en världsomfattande våldsam revolution”, i enlighet med Marx föreskrift. Peking härskar i själva­ verket fortfarande med hjälp av våld, terror och censur ungefär på samma sätt som den gamla kommuniststaten – se bara på de brutala repressalierna mot frispråkiga intellektuella och jurister, fredliga Falun Gong-utövare, tibetaner och de obeväpnade studenterna på Himmelska fridens torg.

Information som kom 2006 om ett hemligt koncentrationsläger i Kina chockerade många människor och gjorde media stumma. Uppgifterna har lämnats av en i Japan verksam kinesisk journalist. Det är normalt att sådana personer och andra som är knutna till de kinesiska beskickningarna även är agenter för den kinesiska kommunistregimen, de har då ofta tillgång till mycket omfattande och hemlig information. Koncentrationslägret Sujiatun ligger i staden Shenyang i Liaoningprovinsen, nära tvångsarbetslägret Masanjia, ökänt för dess brutala tortyrmetoder.

Enligt den avhoppade agenten finns minst 6 000 Falun Gong-utövare i lägret, och det har även ett krematorium. Ingen kommer ut ur lägret levande och regimen ”tillåter inte att de intagna konsumerar mat för evigt”. Fångarna dödas för deras inre organs skull, som säljs vidare till medicinska inrättningar. Antalet fångar inom bl a Masanjia-lägret har blivit färre i takt med att offren förs över till Sujiatuns dödsläger. Det innebär att koncentrationslägret Sujiatun fylls på med nya offer i samma takt som fångar dödas. Källa: SHRIC http://www.shric.org/docs/sutiajun.pdf

Kina tvingar det ena multinationella bolaget efter det andra att spela enligt Kinas regler. Tills vidare har över 300 utländska it-företag, bland dem Yahoo, Google, Microsoft och Skype kapitulerat och undertecknat en så kallad ”försäkran om självdisciplin” som förbinder dem att bedriva självcensur på internet.

Kina måste bli en ansvarsfull medspelare i det internatio­nella samfundet; med andra ord - ett land med dess stora makt och inflytande måste uppfylla sina åtaganden i fråga om mänsk­liga rättigheter, immateriella rättigheter och icke-spridning av kärnvapen.

Att besöka Kina som turist är detsamma som att säga - ert system och ert sätt att behandla människor är okey! - turista inte i Kina, det finns många andra platser i världen att besöka.

"A cheep holiday in other peoples misery!"

1 kommentar:

Anonym sa...

Tvärtom!
Ju fler som besöker Kina och
får kontakter desto bättre.
Och Falun Gong är en sekt vars
ledares ord ej får ifrågasättas.
Punkt & slut.