måndag 6 april 2009

GLAD PÅSK!

Nu stundar påsken, för oss som inte firar den utav religiösa skäl, utan mera som en anledning för att få supa ...in vårluften i våra lungor, äta en god påskmiddag och avsluta kvällen vid en sprakande påskbrasa, kommer här mina rekommendationer för en riktigt GLAD PÅSK!
Rent generellt finns det bara en (1) regel för att ha riktigt roligt - snåla inte! Absolut rävjunk dricker man endast om man har en alkoholrelaterad sjukdom.
Påskmaten är ganska så lik både julmaten och midsommarmaten, av tradition är grunden i dem fet-salt-sill därför att det är den fisken som närt och hållit oss vikingar vid liv genom seklen, Hönsägg hör också påsken till - gamal sed!. Vid påsktiden började hönorna värpa på allvar, då passade man på att festa på ägg. Ägget symboliserar också början till nytt liv, det kunde förr hända att bonden plöjde ner ett ägg i åkern detta skulle hjälpa till att få fina skördar.

Till Påskmaten skall av tradition och till hälsa även inmundigas "en lille en" det självklara valet är Aalborg jubileums akvavit, så len och god att man knappt märker den - förän glaset är tomt, och gommen ropar efter mera!.

När maten är uppäten - då skall den smältas, vi som tagit "de små" behöver inte tänka på detta då akvaviten har just den inverkan på matsmältningen, lugn och ro rekommenderas, absolut inga lekar eller promenader.

Nu kommer vi till en kritisk punkt! en naturlig dåsighet infinner sig, alkoholhalten får inte sjunka för lågt, här har jag inga råd då detta är induviduellt (det beror på hur fet och hur gammal du är) men för att vara på den "säkra" sidan så ta en stadig grogg ca en timma efter maten, Här väljer jag ett svenskt gin, Star Dry Gin. Blanda den med något sött som barnen ännu inte hunnit dricka upp, Fanta apelsin smakar riktigt gott i gin.
Eftersom jag levt ihop med en kvinna i drygt tjugo år, så vet jag att även de vill ha något starkt på kvällen, inte då bara starkt utan också mycket sött! typ Amarula cream, Dumlekolalikör, Bailys. Snåla inte med damernas dricka - det har en sövande inverkan på dem, de lägger sej tidigt...sedan är kvällen din! gå ut på krogen, spela internetpoker, Have fun!.

Här nedan följer lite fakta


STAR DRY GIN har under många decennier varit Sveriges mest populära gin. Den har en distinkt och välbalanserad smak med tydlig karaktär av destillerat enbär, koriander och curacaoskal bland övriga kryddor och örter. Star Dry Gin står sig mycket bra även i konkurrensen med internationella varumärken. År 2000 vann Star Dry Gin guld i The International Wine and Spirit Competition, som är en av de mest ansedda vin- och sprittävlingarna i världen.Vin & Sprit har tillverkat gin sedan 1933, och idag buteljeras Star Dry Gin i Vin & Sprits anläggning i Sundsvall. Spritbasen för Star Dry Gin tillverkas av höstvete från Västergötland (Se där ja! - Närproducerat!). Den är framställd genom kontinuerlig destillation vilket innebär att spriten renas hundratals gånger under processen. Resultatet blir en mycket ren och neutral sprit. Färdig Star Dry Gin framställs genom att den rena spriten blandas med de olika krydd-destillaten enligt ett orginalrecpt från 1933. Star Dry Gin har en mycket balanserad karaktär och är ett utmärkt val för en perfekt Gin & Tonic. Karaktär: Frisk och tydlig enbärskaraktär med kryddigt inslag av koriander och en liten citruston. Distinkt smak av enbär, eneträ och citrus. Lång och torr eftersmak. Mycket balanserad karaktär.


AALBORG JUBILæUMS AKVAVIT introducerades 1946 och har sedan dess kommit att bli V&S internationella storsäljare. Idag finns akvaviten i hela norden men även i Frankrike, Italien, Holland, Tyskland och USA. 2001 vann Aalborg Jubilæums Akvavit titeln ”Världens bästa akvavit” i den prestigefyllda International Wine & Spirits Competition.
Aalborg Jubilæums har en mjuk och balanserad smak av dill och koriander som avrundas med en svag ton av citrus och stjärnanis. Akvaviten passar därför utmärkt till det moderna skandinaviska köket. Servera till höstens skaldjur, ostronen eller sillen.

Inga kommentarer: