måndag 12 oktober 2009

Oktober

Oktober På grund av vårt sommartidssystem är den årets längsta månad - en timme längre än de övriga månaderna med 31 dagar - eftersom man i oktober återgår till normaltid. Namnet kommer från latinets October, den åttonde månaden - i den äldre romerska kalendern (fram till 153 f.Kr) var denna månad nämligen årets åttonde. Oktober kallades förr i Sverige slaktmånad, i Danmark sædemåned (sådden utfördes då) och i Tyskland Weinmonat (="vinmånad").(Wikipedia)

Jasså bara en timme längre! - jag tycker att oktober känns som minst två månader längre än de övriga månaderna, det här är den absolut tråkigaste månaden som finns, regn ,blåst, mörker och kyla. Den som fyller år i oktober och då har detta att se fram emot är bara att grattulera - för annars är det en händelselös månad ..jo! den kommersiella Halloween helgen är ju i slutet av oktober!

Halloween firas alltid 31 oktober i USA. Dock ska inte Halloween blandas ihop med Alla Helgons dag som är den enda kvarvarande rent katolska helgen i Sverige. Tyvärr råder ofta stor förvirring vilken dag Halloween skall firas i Sverige. Anledningen torde främst vara att Alla Helgons dag i Sverige kan infalla från 31 oktober till 6 november. Allhelgonadagen, som står i den svenska almanackan den 1 november, bidrar ytterligare till förvirringen.(Wikipedia)

Jag tycker Halloween är urfånig - men barnen gillar den naturligtvis, och då är den väl bra antar jag, maskerad och godis i ett - ett sånt koncept kan bara inte misslyckas, fast det är lite synd att den krockar med Alla helgons dag som är en ganska fin helg med gravsmyckning och tända ljus på kyrkogårdarna.

På onsdag är det hockey igen då kommer Alingsås på besök, match var det också igår då besegrades Rönnäng på bortaplan med 4-6 jag såg inte matchen men jag följde den på nätet, tur att hockeyn finns - ett ljus i höstmörkret.

Inga kommentarer: