tisdag 28 december 2010

Guld-Tior

Det här inlägget handlar om konstnären Pär Lindholm och hans förfalskade 10 kronor, texten är en artikel hämtad från Aftonbladet.se publicerad 2008-06-04 den är författad av Martin Rex. Jag vill återge denna artikel för att jag tycker att det är en fantastisk idé att prångla ut förfalskade mynt, särskillt när de är tillverkade i guld. Ibland hör man talas om såna här grejer, sedan glömmer man av dem för att åter stöta på dem igen. Artikeln är skriven för mer än två år sedan och jag vet inte om några fler mynt hittats, hoppas inte.

Hans falska mynt fortfarande på vift

Kolla noga på dina tiokronor. De kan vara i rent guld tillverkade av konstnären Pär Lindblom.
– Bara fyra av tio mynt har hittats, säger han.
Av de miljontals tiokronor som finns i Sverige är tio maskerade guldklimpar. De falska mynten tillverkades av konstnären Pär Lindblom 1995.
– Sedan gick jag runt i Stockholm och handlade med nio av dem. Den tionde sålde jag för 5 000 kronor till en konstsamlare, säger falskmyntaren.

Av de nio guldmynten som spreds har bara tre hittats. Två ägs av de privatpersoner som avslöjade dem. Det tredje finns på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm. – Det var en taxichaufför som kom in med det 1996. Han hade sorterat växelkassan och tyckte att tian kändes ovanligt tung, säger antikvarie Cecilia von Heijme.

Kostade 10 000

Att tillverka mynten var varken billigt eller riskfritt. Fakturan från guldsmeden var på 10 965 kronor, och att tillverka falska mynt är kriminellt. Men medan brottet preskriberades efter tio år lever hans olagliga konstverk vidare i ovetande svenskars plånböcker.Pär Lindholm (född 1953) är författare, konstnär, skådespelare och musiker och är knuten till Musikteatergruppen Oktober. Pär är uppväxt i Hedemora och Sandviken men bor sedan många år i Stockholm. Han har gjort flera barnböcker bl.a om AnnaMia och om den lilla hunden Ojsan.Man känner igen guld-tiorna genom den randskrift som är präglade på mynten med konstnärens initialer PL följt av en siffra, dessutom väger varje guld-tia 4,1 gram mer än en koppar tia.

Inga kommentarer: