fredag 10 december 2010

Fler fredspris till kinesiska regimkritiker

Jag lyssnade på Eko nyheterna nu kl 13:00, de pratade lite om att Nobelfesligheterna i Oslo nu så smått börjat inledas och nämnde då att i Kina har de styrande censurerat tecknet för "tom stol" fredspristagaren Liu Xiaobo sitter ju som bekant häktad hemma i Kina så hans stol kommer att stå tom i kväll då fredspriset delas ut.

Kina är en riktig stormakt både militärt och finansiellt, samtidigt så är det en kommunistisk diktatur. Att tilldela en kinesisk regimkritiker Nobels fredspris har verkligen tagit skruv hemma i Kina. Regimen gör sitt yttersta för att inte det kinesiska folket ska få veta någonting om att en landsman emottagit ett pris för sin strävan efter frihet och demokrati, det är censur hit och censur dit.

Tänk om man varje år tilldelade Nobels fredspris till en kinesisk regimkritiker, och att man då vid varje statsbesök, vid varje affärsuppgörelse eller vid varje landskamp i någon idrott eller liknande, ja kort sagt - vid varje möte med representanter för den kinesiska staten, om och om igen grattulerade dem till att ha så många duktiga fredspristagare, tror ni inte det skulle sätta fart på demokratiprocessen i Kina? det är ganska uppenbart att kinesiska staten har stora problem med att censurera nyhetsflödet och det finns ju så många kanaler för media nuförtiden, tv, radio, dator, telefon, mm, hela censur apparaten skulle bryta samman, kontrollen skulle gå förlorad, en stormakt skulle falla. Att ständigt utdela priset till en kinesisk regimkritiker skulle ju visserligen urvattna priset, devalvera dess värde, men om demokratiprocessen i Kina skulle lyckas så kan kommitén för Nobels fredspris dela ut fredspriset till sig själva och därmed revalvera prisets värde igen.

Inga kommentarer: