måndag 6 december 2010

Jääkärimarssi


Finlands självständighetsdag firas idag den 6 december. Dagen räknas som landets nationaldag. Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland. De flesta finländare tänder levande ljus i sina fönster den 6 december, som ett minne och erkännande av de som dog för Finlands frihet i vinterkriget och fortsättningskriget.

Jägarmarsch, Sången är skriven 1917 av den finske jägarsoldaten Heikki Nurmio i 27:e kungliga Preussiska jägarbattaljonen då förbandet var stationerat i Klaipeda, Lettland, texten smugglades in i Finland och till Jean Sibelius som komponerade musiken utifrån texten, Första gången den framfördes var den 19:e Januari 1918, samma dag som det finska inbördeskriget bröt ut. Jägarförbanden var en sorts elitsoldater egentligen lätt infanteri och bestod av finska soldater utbildade i Tyskland under första världskriget för att strida mot Ryssland, målet var att lösgöra Finland från Tsarryssland vilket Finland var en del av. Totalt utbildades det 1895 finska jägarsoldater inom den kungliga preussiska försvarsmakten. Under inbördeskriget 1918 slogs jägarna på den vita sidan. De flesta deltog senare i både vinter- och fortsättningskriget.

2 kommentarer:

Joziette sa...

Bra att jag inte var den enda som kom ihåg självständighetsdagen. Tände ljus också. :)

-DES- sa...

Kul!
Just finska vinterkriget tycker jag är en så pass viktig händelse i vår nordiska historia som det är alldeles för tyst om, det borde nästan behandlas som ett eget ämne i skolan.