måndag 25 maj 2009

Lite ström på rätt ställe tack!


Hur påverkas hjärnan av öl? varför dröjer det ett tag innnan stämningen stiger? innan folk otvunget börjar tala med motsatta könet? eller sjunga och dansa? jo, först måste akoholen luckra upp frontalloben - det är därifrån det mesta sköts av den sociala kontrollen,
mer öl så sätts även impulskontrollen ur spel, ännu mera öl, så börjar hela hjärnans system att bromsas upp, med sluddrig röst och svajande gång som följd, om du inte somnar.

Öl aktiverar också hjärnans belöningssystem, evolutionen har nämligen försett oss med ett sånt! när vi gör sånt som hjälper oss överleva - t ex äter, dricker, älskar - frigörs ett ämne i hjärnan som tack för hjälpen. Det ger oss starka vällustkänslor och heter dopamin.

Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i centrala nervsystemet där den förekommer i en rad viktiga system som bland annat reglerar muskelrörelser, vakenhet, glädje, entusiasm, och kreativitet. Upptäckten av dopamin som en neurotransmittor gjordes av den svenske neuroforskaren Arvid Carlsson.
Det här belöningssystemet upptäcktes redan på 1950-talet, då råttor försågs med elektroder i vissa delar av hjärnans limbiska system, det som utgör centrum för våra känsloupplevelser. Råttorna blev strömberoende, lärde sig att med pedaltryckningar ge sig svaga elektriska impulser i detta hjärnområde, de njöt så att att de slutade äta, ha sexuellt umgänge, de ville bara ha ström.

Inga kommentarer: