tisdag 19 maj 2009

Dagens ord - Filosofisk logik

Filosofisk logik är ett filosofiskt studium av logikens grundläggande begrepp, kanske främst begreppen "sanning" och "giltig slutledning". Ett sådant studium skulle kunna tänkas utmynna i en sorts pre-logisk kunskap om logik. Det skulle också kunna tänkas renodla en viss typ av retorik, som skulle känneteckna vad vi kallar rationell diskurs. Termen 'filosofisk logik' uppkom ursprungligen som en motsats till matematisk logik och kan väl idag betaktas som en gren av den analytiska filosofin.

En återkommande invändning mot denna verksamhet är att dessa begrepp är primitiva, i sådan mening att de inte kan göras till föremål för en förnuftsbaserad undersökning. Tanken är möjligen att man antingen redan vet, på något intuitivt sätt, vad dessa begrepp står för, och då behövs ingen filosofisk logik, eller att man helt enkelt är dum i huvudet och av just den anledningen inte kan tillgodogöra sig några som helst resonemang.
En annan invändning är att en så förutsättningslös undersökning inte kan vara logisk, och att den därför skulle sakna värde. (Wikipedia.)
Exempel: Plattformen för George W Bush's filosofiska logik utgjordes av en analytisk filosofi, i hans politiska eftermäle kan nämnas "dum i huvudet"!

Inga kommentarer: