torsdag 7 maj 2009

Cityslogans

Ortnamn, stadsnamn, kommuner, landskap, nu skall allt och alla ha en egen slogan, jag har letat lite på nätet, de flesta slogans är tråkigt korrekta, harmlösa, menlösa, det finns både lyckade och mindre lyckade, och så finns det de som sticker ut lite, och de innofficiella, jag har hittat några av dessa, en del är riktigt kul!

Fagersta - Här får du livstid! (Kommunens slogan sedan 2002 - skall denna slogan rankas högt då humor och ordvittsar prioriteras)

Handen - "Handen mittemellan Fittja och Trosa" (En klassiker!)

Trosa - "Trosa - Världens ände" (ytterligare en!)

Arboga - Staden på A (biege, grått och tråkigt!)

Kristinehamn - " K (som bokstaven uttalas [kåt]) i Kristinehamn (Travesti på Arbogas slogan. Används flitigt på lokala nyårsrevyer)

Vaggeryd - "Vaggeryd - ett stenkast från E4:an"

Surahammar - "För barnens skull!" och "Surahammar - Din bit av det sura äpplet"

Kungsör - Staden som fick pris i kungens miljötävling 2002 och 2004. (Den är så jävla dålig - så den är nästan kul!)

Ljusterö - Just de'ru

Flen - finn fina Flen (Eller som klassikern går: Flina - Flen - Katrineholm)

Karlskoga - "Karlskoga - laddat med trivsel" och "Karlskoga. En kanonstad" (Syftar på att Bofors finns där)

Kramfors - Den vänliga staden (Det sattes upp en stor skylt med "Kramfors den vänliga staden" några gick dit och tog bort prickarna på "ä" så det blev "Kramfors den vanliga staden"-asg!)

Hälsingland - "Friskt vågat Hälsingland vunnet" och "Dra åt Hälsingland" (Bra båda två)

Grästorp - Grästorp på G (på G = på Gång.) Sedan gammalt har Göteborg denna slogan.. och så finns det en till.. Grästorp mitt i (Jag är inte helt säker men tror att det betyder - "mitt i Länet" sedan om det är gamla Skaraborg eller det nya storlänet Västra Götaland som åsyftas vettefan!)

Boden - Fördel Boden (är Boden en fördel? bogen är en fördel!) Att bo i Boden - bättre än inget! sedan finns alla värnpliktsslogans på orten "Boden, Boden, helvetet på jorden" "När gud skapade jorden vände han arslet åt Boden" "Det finns en plats på jorden där solen aldrig ler, den platsen heter boden, dit ska jag aldrig mer." "Boden - staden som Gud glömde, Djävulen inte ville ha men som arm'en fick ta")

Karlsborg - Landets reservhuvudstad. (bara...sååå patetiskt! han måste varit en militär som kommit på denna, torr som fnöske!)

Malå - Makalösa malå (För några år sen hade gamla gruvorten Malå denna slogan. Där hade man de norrländska problemen med alltför få kvinnor och alltför många jagande och skoteråkande ungarkarlar)

Falköping - Sveriges kotätaste kommun (Detta med hänvisning till att det i Falköping fanns fler kor per capita än någon annanstans, tja i brist på annat så!)

Vetlanda - En promille kan inte ha fel. (En alkoholovan person får vanligen påtagliga berusningssymtom vid ca 1 promille, eller åsyftas en promille av sveriges befolkning hmm..hmmm?)

Filipstad - Mitt i Norden (hur har de räknat ut detta? något som skulle varit 1000 gånger roligare hade varit denna: X(vilken ort som helst) - Mitt på Jorden! - det hade dessutom varit sant!!)

Skurup - When in Europe don't miss Skurup! (Officiell, skitbra!)

Nordanstig - Nordanstig ditt Tusculum! (Tusculum var en forntida stad utanför Rom, ett av författaren och filosofen Ciceros filosofiska arbeten bär titeln Disputationes tusculana. Det är på grund av detta som en framstående lärds eller statsmans lantställe, dit vederbörande kan draga sig undan från göromålen och världsbullret som ordet tusculum kommer)

Stockholm - The capital of Scandinavia (pinsamt dålig! hade det hetat "the capital of Sweden" så hade alla köpt den! ..men ...Scandinavia!)

Södertälje - Södertälyeah! (Helt okey!)

Lidköping - Morgondagens småstad (är det sant? är detta en slogan som Lidköping använder? "Lidköping vid Vänern" har jag hört, men denna! det är iallafall en kommun med ca 38 000 invånare!)

Borås - "Fullt blås - Borås" och "Borås - of course!" "Borås kommun - vi är vad vi heter!" (Den sista ifrån TV programmet Parlamentet)

Skövde - I händelsernas centrum! (det har ALDRIG hänt någonting i Skövde, kolla med Wikipedia, Skövde är staden som helt saknar historia.)

Malmö - Har du sett Malmö har du sett världen (Jag vet ärligt talat inte om det skall vara utropstecken eller frågetecken i denna slogan, om det är utropstecken så syftar den antagligen på stadsdelen Rosengård, men om det är frågetecken så kunnde den lika gärna sett ut så här: Har du sett Malmö? har du sett världen? har du sett mina Glasögon?)

Lund - "Har du sett Lund behöver du inte se Malmö" (jämnför Malmös slogan!)

Österåker - "Österåker - mer än bara en anstalt!" (självironi är kul!)

Köping - Om du bott här hade du varit hemma nu! (Nej! tyvärr är den inofficiell, Men det står en skylt utanför staden med denna text på!)

Botkyrka - Långt ifrån lagom! (Kommunen är känd som en mångkulturell kommun och av invånarna har 50,8 procent utländsk bakgrund och 35,2 procent är utrikes födda, vilket är högst bland kommunerna i Stockholms län)

Ljungby - Flickorna i Småland finns i Ljungby! (Inofficiell??? man tänker - salooner och horhus)

Kramfors - Staden mitt emot Domus ( detta enligt komikern Ronny Ericsson) "Puss&Kramfors"

Nyköping - Gästabudsstaden. (Officiell - men vi vet väll alla hur det gick med det gästabudet?)

Härnösand - Staden bakom flötet! (Inofficiell! ett "intern" skämt sedan kommunen lagt ut ett stort flöte i kanalen)

Alingsås - Utan oss vore korv och mos bara korv (Underbar!)

Arvidsjaur - Bäst i test (syftar på all testverksamhet som pågår i och kring orten)

Inga kommentarer: