lördag 30 oktober 2010

Tali Ihantala 1944

Jag har alltid varit helt såld på krigsfilmer och då särskillt finska sådana, verklighetsbaserade, trovärdiga, välgjorda med otroligt bra skådespeleri.
Filmen Slaget om Finland, Tali-Ihantala 1944  handlar om slagen vid byarna Tali och Ihantala. Filmen är långt ifrån Hollywoods hjältesagor med snygga bensinbombskrevader och slowmotiontagningar. Jag tycker det är en viktig film som alla bör se, den handlar om så mycket mera än att slå ihjäl tid med pang-pang.

Åke Lindman (bl.a Framom främsta linjen) hade från början hand om regi men blev sjuk under produktionen och Sakari Kirjavainen (bl.a Hiljaisuus) tog över den rollen. Filmen är en sevärd och intressant dramadokumentär om den finländska arméns heroiska insats vid Tali Ihantala som stoppade den Röda arméns framryckning och ockupation av Finland. Tyvärr märker man lite ibland att filmens budget sätter sina gränser, klippningen av filmen är inte heller den den bästa ibland blir det lite rörigt men det tycker jag att man kan ha överseende med.

Slaget utkämpades ca 1 mil öster om Viborg i Finska fortsättningskrigets slutskede, 25 juni-9 juli 1944. De finska styrkorna (50 000 till antalet) lyckades stoppa de tredubbelt (cirka 150 000 man, räknar man med samband och logistik cirka 260 000 man) så stora sovjetiska styrkorna i vad som skulle bli Nordens största slag någonsin.

Jämför man den sovjetiska invasionen av Finland med de allierades landstigning i Normandie (och hur många filmer har inte gjorts om det?) tre dagar tidigare och de styrkor som sattes in där under dagen D plus de närmast följande dagarna så uppgår de allierades styrka i antal män till cirka 156 000, med dessa mått mätt var det inget obetydligt anfall som sattes in mot Finland.

I slaget satte Sovjetunionen in ca 600 stridsvagnar av vilka 300 förstördes av den finska sidan under slaget. Slaget var som mest intensivt den 29 juni då den finska fronten i Tali brast. De finska divisionerna retirerade då till Ihantala där de tillsammans med nyanlända finska förstärkningar och en serie motanfall tillsammans med ett resolut försvar och massiva artillerikoncentrationer lyckades stoppa den sovjetiska storoffensiven.

Röda arméns offensiv stannade av den 9 juli, och den 12 juli beordrade Stalin att den sovjetiska offensiven mot Finland skulle avbrytas.

Det här är en film som rör vår historia för vad vi än tycker om att Finland på fyrtiotalet slogs tillsammans med Tyskland så berör och påverkar det kriget vår egen historia och frihet i så hög grad att alla borde se filmen.

Betyg 4/5.

Originaltitel: Tali-Ihantala 1944
Regissör:Åke Lindman, Sakari Kirjavainen.
Utgivningsår:2007
Längd: 114 min
Skådespelare: Johan Hallström, Christian Sandström, Marcus Groth, Asko Sarkola, Jesper Malm, Onni Thulesius, Olli Ikonen, Pirkka-Pekka Petelius, Robin Svartström, Mikko Bredenberg, Tomi Etelävuori, Marc Gassot, Viggo Idman, Janne Kallioniemi.

Manus: Stefan Forss, Esko Salervo, Benedict Zilliacus.

Genre: Drama, action, krig.

Produktionsland: Finland.

Inga kommentarer: