torsdag 14 oktober 2010

Donationsveckan 18-24 oktober

Väntelistan för organtransplantation är idag längre än någonsin. Bara sedan den 1 januari har antalet svårt sjuka som behöver ett eller flera organ vuxit från 628 personer till 750.
-Donatorerna är helt enkelt för få. Det räcker inte att vi i Sverige är duktiga på att ta tillvara flera organ från varje donator, säger Donationsrådets ordförande Eva Fernvall.
För att rädda fler liv uppmanas nu svenskarna att aktivt ta ställning till organ- och vävnadsdonation och tillsammans sprida budskapet under Donationsveckan den 18-24 oktober.

Sverige har den högsta donationsviljan i Europa. 8 av 10 svenskar uppger att de är positiva till organ- och vävnadsdonation, men trots det har bara hälften gjort sin vilja känd.
För den som är svårt sjuk kan en transplantation vara det enda sättet att överleva. Gustav, 8 år, föddes med ett hjärtfel och efter flera års lång väntan blev han transplanterad med ett donerat hjärta.
Vi har fått ett nytt barn, det är som natt och dag. Någon har gett Gustav livet och större än så blir det inte, säger Gustavs mamma Anna Lindholm.
För mer information om Donationsveckan, regional statistik samt kontakt med patienter och experter, besök www.donationsradet.se
För mer information om Donationsveckan, regional statistik, samt med patienter och experter, besök http://www.donationsradet.se/

-------------------------------------------------------------------------

Själv tror jag att det bästa hade varit att alla svenska medborgare per automatik blev inskrivna i donationsregistret de som då av någon anledning inte vill donera får helt enkelt bemöda sig med att avregistrera sig. Själv har jag inte (ännu) fyllt i något donationskort.

Inga kommentarer: