fredag 8 oktober 2010

Liu Xiaobo

Liu Xiaobo har av den norska Nobelkommiten tilldelats årets Nobels fredspris. Liu född 1955, är litteraturvetare och en av de mest kända regimkritikerna i Kina. Han sitter i fängelse, dömd till 11 års fängelse för omstörtande verksamhet. Liu var länge känd som en frispråkig kritiker av Kinas kommunistiska parti och han var aktiv i protesterna på Himmelska fridens torg 1989, vilket ledde till frihetsberövande i två år samt till att han förlorade sin tjänst vid Pekings lärarhögskola. Under 1990-talet ägnade han sig åt politisk aktivism i demokratirörelsen och arresterades ibland av polisen för sina aktiviteter.

I december 2008 undertecknade han ett politiskt manifest för ökad demokrati i Kina, Charta 08 tillsammans med ett hundratal andra intellektuella. Kort därefter blev han arresterad och har sedan dess vistats i häkte. Den 25 december 2009 dömde en domstol i Peking honom till elva års fängelse för "omstörtande verksamhet", vilket är den hårdaste domen i sitt slag sedan 1997.

..äntligen en fredspristagare värd namnet! skönt att Kina nu får lite sökarljus på sig, för sin behandling av oliktänkande och regimens brott mot landets grundlag.

Inga kommentarer: