fredag 4 december 2009

Vingbröd

Vikande lönsamhet är skälet till varför tio personer sägs upp från bageriet Vingbröd i Grästorp. Företaget slutar helt med att sälja sina produkter till butik. – Lönsamheten har varit vikande under en längre tid, konstaterar en av delägarna, Jan Söderkvist. Tio anställda vid Vingbröd får därför sluta vid årsskiftet. Företaget genomgår nu en omorganisation och från och med årsskiftet kommer det inte längre att gå att hitta Vingbröds produkter i butikshyllorna. – Vi har har ungefär halva försäljningen till grossist och halva till butik. Från och med årsskiftet kommer vi enbart att inrikta oss på grossistdelen, berättar Jan Söderkvist.

Företaget startades av Eskil Söderkvist redan år 1955. Eskil började med att driva restaurang och bageri, bolaget hette då Gyllene Vingen och var beläget vid Såtenäs Flygflottilj - därav namnet. Detta bolag är numera moderbolag till bolaget Vingbröd AB. Eskil förvärvade lokalerna i Grästorp och flyttade verksamheten från Såtenäs när produktionen ökade kraftigt under slutet av 1950-talet.

Det var här det började, på vykortet från 50 talet ser vi Gyllene vingen, det är den vita vackra byggnaden i mitten av bilden, restaurang på övervåningen med bageriet i källarvåning, byggnaden till vänster i bild är ett hotell och taket som skymtar allra längst åt höger i bild är en biograf, 2006 revs den vita byggnaden (bageriet) man skyllde på att det behövdes dräneras om och att detta skulle bli kostsamt, i källaren på Gyllene vingen hade jag och brorsan m.fl replokal i slutet av 90 talet, det fanns då inga tecken på att det skulle behöva dräneras, byggnaden hade vitputsade tjocka väggar, välbyggt och robust - som allting var förr, det var tidigare planerat att Såtenäs flottiljmuseum skulle flytta hit då den tidigare lokalen var byggd i trä och därför inte lämplig som museum, så blev det nu inte - istället fick museumet flytta till biografen där den numera är belägen, en byggnad helt byggd i - trä!!!

Som Grästorpsbo tycker jag att det skulle vara mycket tråkigt om bageriverksamheten skulle upphöra helt, inte minst med tanke på hur gott det doftar, Vingbröd ligger bara några få meter ifrån torget och jag tror att Grästorp har det mest väldoftande torget i Sverige! brödet är det inget fel på heller, det är gôr gôtt!

Inga kommentarer: