tisdag 1 december 2009

December

December är årets tolfte och sista månad i den gregorianska kalendern och har 31 dagar. Namnet betyder den tionde på latin och beror på att den ursprungligen var den tionde månaden i den gamla romerska kalendern. December kallades förr i Sverige för julmånad, i Danmark kristmåned. Benämningen julmånad användes från 1600-talet fram till 1900-talet parallellt med december i almanackorna. Före 1608 användes istället enligt tysk förebild namnet Christmånad i Sverige. I Danmark fortsatte man att använda det senare namnet.
Jag gillar december - julmånaden, ljusen i advent, pepparkakor, glögg och julmust, jag tycker om att plocka fram ljustakarna och sätta upp ljusslingan ute i trädgården, ..och julmusiken på radion, julgran ..och julemat, barnens önskelistor och förväntningar.

Alla har vi väl någon gång blivit påminda om varför vi firar vissa helger, t.ex vid jul när vi glatt ser fram emot all den goda maten och alla julklapparna, ganska ofta har man fått höra någon säga: "Vi får inte glömma bort vad vi egentligen ska fira och ha i tankarna. Jo, att Jesus föddes, och vore det inte för det så skulle vi överhuvudtaget inte fira jul!" Något liknande får man oftast höra vid påsk. Kristnandet av norden var en lång och svår process, svårast var nog att få människorna att sluta fira de gamla hedniska riter och högtider så man gav helt enkelt dessa högtider nya namn och nya innebörder, dessa firades vid de tider på året som vi nu känner som lucia, jul, påsk, valborg, midsommar mm, midsommar är väll föresten den enda helg som man inte lyckats ge någon kristen innebörd, och som även har kvar en symbol som inte heller har getts en kristen innebörd - midsommarstången. Nu för tiden är allt så sekulariserat, vi firar inte längre någon högtid av religiösa skäl, egentligen tror jag att vi lever i en brytningstid där kristen tro byts ut mot någonting annat - riktigt vad lär vi väll inte få veta under vår korta levnadstid, förhoppningsvis är det en tro på oss själva och kanske ett liv mera i symbios med naturen och elementen, ..vad vet jag?

Inga kommentarer: