lördag 2 juli 2011

Göteborgs-Posten och sanningen

Göteborgs-Posten har sällan några riktigt intressanta avslöjanden eller reportage, idag har de en bokrecention, den handlar om boken Hitlers första krig skriven av Thomas Weber, jag använder inte titeln författare om Weber, anledningen är att Weber inte kommer med något nytt om Hitler, hade han gjort det hade det säkert stått i G-P, som en liten teaser till hans nya bok Hitlers första krig, nej, det är samma gamla innehåll som de flesta som skriver biografier om Hitler redan satt på pränt, som Weber bara skriver av med en kanske något annan vinkel. G-P försöker medvetet eller ej få oss att tro att Weber avslöjar Hitler som en feg och en totalt intetsägande kuf som tillbringade sin tid långt bakom första världskrigets fronter, ja de försöker till och med få Hitlers ännu inte politiska uppvaknande att framstå som ett avslöjande.

G-P skriver: "efter flera års rotande bland originaldokument i de bayerska krigsarkiven har Thomas Weber i alla fall kunnat sticka hål på bilden av Hitler som dekorerad krigshjälte, regemente Lists stolthet och en närmast dödsföraktande ordonnans som dagligen duckade för brittiska och franska maskingevär"

Verkligen? jag har läst många böcker om Hitler, inte någon utav dem har beskrivit Hitler som en dekorerad krigshjälte. De flesta biografier tar upp ämnet Hitlers dekorationer och historierna bakom dessa, Hitlers överste von Baligand har gett Hitler omdömmet "att han ständigt inte bara villigt utan med utmärkelse fullgjort en ordonnans tunga plikt" Hitlers utmärkelser är enligt militärpass ett regementesdiplom för utomordentlig tapperhet, korset för militära förtjänster av tredje klassen, det svarta utmärkelsetecknet för sårade (han blev 1916 sårad av en granatskärva) och slutligen järnkorset av första klassen. I G-Ps recention nämns också Regemente Lists historia - en bok författad av Fridolin Solleder, i denna bok som den grävande Weber ska ha "gått igenom" står det bl.a om Hitler att "han i den värsta elden med sin kropp betäckte sin chef och fick honom ned i ett skyddande hål i jorden" rader som jag starkt betvivlar står med i Webers bok, de passar liksom inte riktigt in i beskrivningen av en feg ryggradslös person långt bakom fronten.

Författaren Konrad Heiden skriver redan 1936 i sin bok Hitler - Das leben eines Diktators om regemente Lists förehavanden i Flandern, "regementet låg hela kriget på den värsta av fronter - västfronten, till följd av vanvettiga order från högre ort bragte det på första krigsdagen i november 1914 en förfärlig mängd blodsoffer och vann en tragisk ryktbarhet" är det denna tragiska ryktbarhet som skjutjärnsjournalisten Weber nu sticker hål på?

G-P avslutar sin recention av Webers bok med en fråga som Weber inte vill svara på utan som han hänvisar till i sin kommande bok, -varför Hitler 1919 jobbade på en Sydtysk vänstertidning och varför han sedan gjorde ett ideologiskt lappkast och sökte sig allra längst ut på högerkanten, detta är "höljt i dunkel" står det i G-P, så här är det, efter krigets slut råder det stor nöd i tyskland, inspirerade av den nyss genomförda revolutionen i Ryssland utropar beväpnade tyska kommunister Bayern till en sovjetstat, Hitler lämnar aldrig armén utan arbetar som infiltratör inom de röda leden och skickar åtskilliga människor i döden. Hitler var civilanställd hos distriktskommendanten i München, en militär myndighet och lite mer än så, han tjänstgjorde på armédistriktets politiska byrå, en propaganda och spioncentral, Hitler tillhörde en grupp officerare och soldater som kallade sig "järnhanden" här ingick även Ernst Röhm. Konrad Heiden skriver om detta i sin bok Der Führer som jag rekommenderar er som är intresserade av historia - och inte i virriga, smutskastande, sensationella historierevisioner a la Weber.

5 kommentarer:

Jonas sa...

Mycket bra inlägg! Du får skriva en egen bok om Adolf. Bengt Liljegrens har du läst hoppas jag, den är mycket bra och framför allt NEUTRALT hållen till mannen.

-DES- sa...

Tackar, tackar! Jag har inte läst Liljegrens bok än men den verkar intressant.

Jonas sa...

Den är riktigt bra! Just att hans mål med boken är att framställa Hitler som en människa, och inte ett monster, gör den mycket bra! Att Hitler var lite småtaskig vet alla redan, behöver inte ältas till förbannelse!

-DES- sa...

Nu har jag införskaffat den! vissa böcker och filmer försöker man "sälja" genom att på boken/filmens omslag ha några omdömmen lämnade av personer eller aktade tidningar som man antar att den potentielle köparen ska låta sig inspireras av och på det sättet lättare säljas. På Bengt Liljegrens bok om Adolf Hitler finns två omdömmen det ena är av författaren Henning Mankell ocg det andra av ...Alex Schulman!!! av alla människor på denna jord, nästan så att jag tvekade mitt köp just på grund av detta, jag menar vem är det härnäst? Anna Book? Zlatan? G-P?

Köpte samtidigt boken AC/DC Maximal Rock&Roll, med undertexten "Den ultimata historien om världens största rockband"

Jonas sa...

Ok, tror inte det är några omdömen på boken vi har (är inte hemma nu), men de kan ha rätt de med... Ibland!

AC/DC-boken är väldigt bra, klart bäst är när Rollins beskriver hur det var att se dem i studion under inspelningen av "Ballbreaker". De var grymma på Ullevi 2009 förresten!