måndag 1 november 2010

Sluta lipa al Sahlani!

De amerikanska krigsdagböcker som Wikileaks offentliggjort visar att tusentals irakiska flyktingar i Sverige blivit torterade under Irakkriget.Nära 50 000 irakiska flyktingar och anhöriga har beviljats uppehållstillstånd i Sverige sedan Irakkriget inleddes 2003.Den centerpartistiska ledamoten Abir al Sahlani, som arbetade politiskt i Irak under kriget, tycker att uppgifterna borde offentliggjorts tidigare.
- Jag blir väldigt illa berörd, ledsen och fly förbannad. Jag kan inte begripa hur man kan tillåta sig att göra något sådant mot en annan människa, säger han till "Rapport"
Gnällkärringar finns det gott om! och självklart ska det som alltid gnällas på stygga USA, men Irak är inte vilket land som helst, under Saddam Husseins regim bedrevs brutalt förtryck av och mord på potentiella motståndare eller etniska och religiösa grupper som kunde förväntas kräva autonomi, främst kurder och shiiter. Kriget mot Iran som Saddam startade kom att kosta cirka en miljon liv, till stor del civila och barnsoldater. Omfattande kurdiska uppror i norra Irak ledde till den år 1986 inledda al-Anfalkampanjen, som involverade den fullständiga utplåningen av byn Halabja, där 5 000 kurder gasades ihjäl av irakisk militär. Sammanlagt tros kampanjen, som intensifierats sedan vapenstillestånd slutits med Iran 1988, kostat 120 000 kurder livet. Vid ockupationen av grannlandet Kuwait 1990 slogs allt motstånd blodigt ner. Att gnälla om lite tortyr av forna saddam regimens hejdukar är bara larvigt.
OBS: Det första textstycket är kopierat från Expressen.se, observera att de i texten kallar Abir al Sahlani för en "han" när det är en hon, vilka klantar!

Inga kommentarer: