tisdag 31 augusti 2010

Valcensur i Sverige

Danmarks två regeringspartier, borgerliga Venstre (V) och De Konservative (K), anser att yttrandefriheten är i fara i Sverige sedan Sverigedemokraterna vägrades att visa sin valfilm i TV 4. Det svenska tv-bolagets beslut är enligt V och K, och Dansk Folkeparti (DF), ren censur.

Venstres talesman i utrikesfrågor, Michael Aastrup Jensen, säger till Jyllands-Posten att han ska ta upp frågan om svensk politisk censur på Europarådets nästa möte och föreslå rådet att sända valobservatörer till Sverige inför valet den 19 september.

- Det vore på sin plats att sända observatörer till det svenska valet. Jag kommer att ta upp en diskussion med Europarådets medlemsländer om vi bör ställa Sverige under en eller annan form av övervakning så att vi säkrar demokrati i framtiden, säger han till tidningen.

Utrikesminister Lene Espersen (K) vill inte kommentera den svenska valrörelsen, men partiets talesman i utrikesfrågor, Naser Khader, kallar Sverige för ett "u-land" när det gäller yttrandefrihet.

- Någon bör säga till svenskarna att det är fråga om censur. Det hör inte hemma i ett skandinaviskt land år 2010, säger han.

DF vill omedelbart sända valobservatörer till Sverige.

- Förhållandena är mer groteska i Sverige än i Östeuropa, hävdar DF:s partiledare Pia Kjärsgaard.Otroligt pinsamt! valobservatörer är i min värld sådant man skickar till krigshärjade områden och till tredje världen. Bilden här ovanför är från 2006, det var likadan inför valet då, rubriken är: Sveriges nya småpartier får ingen plats i media. Från vänster ser vi Nils Lundgren(Junilistan) Gudrun Schyman(Fi) och Jimmy Åkesson(SD)

Inga kommentarer: