fredag 7 maj 2010

Roy Andersson - Det är en dag i morgon också

Johan Carlsson och Pehr Artes film om filmskaparen Roy Andersson: Roy Andersson - det är en dag i morgon också sänds i kväll (fredag) i SVT2 kl 20:00. Följande är en presentation av den filmen hämtad från SVT.
Roy Andersson är en säregen filmskapare med ett helt eget uttryck. Filmarna Johan Carlsson och Pehr Arte beskriver den unika kreativa processen i den fyra år långa produktionen av Roy Anderssons senaste långfilm, Du levande - som sänds i SVT2 lördagen den 8:e maj.

Under 30 år har Roy Andersson byggt upp en helt egen produktionsapparat på Sibyllegatan i Stockholm, och det har inneburit att han står fri från yttre krav och inflytande. Det är få filmare som har samma möjlighet att driva ett projekt efter eget huvud som Roy Andersson, och han har därför kunnat utveckla en arbetsmetod som är skräddarsydd efter hans behov som kreatör.

Dels sker allt arbete - rollbesättning, scenografi, repliker etc - simultant. Det innebär att valet av skådespelare kan påverka replikerna och tvärtom, och att scenografin kan påverka handlingen. Vidare är i princip alla scener i Du levande analogt tagna i studio. Att göra dessa illusioner analogt och inte digitalt, som andra filmare gör idag, är världsunikt. Men framför allt gör Roy Andersson alla i filmteamet inblandade och medansvariga i det kreativa arbetet.

Filmen är gjord av Johan Carlsson och Pehr Arte som båda har jobbat med Roy Andersson. Därför har de haft exklusiv tillgång till Roy Andersson och hans Studio 24, och egen erfarenhet av den kreativa processen och det speciella arbetsklimat som råder kring Roy Andersson.

Roy Andersson - Det är en dag i morgon också hade förpremiär på MoMa i New York i september 2009 i samband med museets Roy Andersson-retrospektiv.

Sändningstider: Roy Andersson - Det är en dag i morgon också
SVT2 Fredag 7 maj 2010 kl 20.00
SVT2 Söndag 9 maj 2010 kl 13.30
SVT2 Tisdag 11 maj 2010 kl 23.15

Inga kommentarer: