fredag 14 maj 2010

Film om Jacques Cousteau på gång

En film om den banbrytande oceanografen och äventyraren Jacques-Yves Cousteau är planerad. Manuset baseras på biografin "Capitaine de la Calypso" av Albert Falco, en havsforskare som jobbade med Cousteau i 40 år.

Det franska filmbolaget Pan Europeenne tänker satsa motsvarande 250 miljoner kronor på projektet, som kommer att gå upp på biograferna i en 3D-version. Något premiärdatum är dock inte bestämt. Manuset baseras på biografin "Capitaine de la Calypso" av Albert Falco, en havsforskare som jobbade med Cousteau i 40 år. - Det kommer att bli en klassisk biografi men också ett äventyr med många undervattensscener, säger filmens producent Nathalie Gastaldo.Jacques-Yves Cousteau, född 1910 i Frankrike, död 1997 i Paris, fransk marinofficer, regissör och oceanograf, pionjär inom dykning undervattensfotografering. Han är känd i Frankrike som le commandant Cousteau och i övriga värden som Jacques Cousteau eller Captain Cousteau.

Med båten Calypso besökte Cousteau med sitt team många intressanta undervattensvärldar om vilka han producerade många böcker och filmer. Han vann tre Oscar för filmerna Den tysta världen (1956), Guldfisken och Värld utan sol (1964) liksom flera andra priser, inklusive Guldpalmen vid Filmfestivalen i Cannes 1956. Han hade också en egen TV-serie som började sändas 1968 och hans arbete fick stor betydelse för populariseringen av marinbiologin. 1976 ledde han den expedition som återfann vraket av fartyget Brittanic på 120 meters djup i Medelhavet.

-----------------------------------------------------------------------------

Jag kommer ihåg Jacques Cousteau och hans undervattensäventyr, de gick som tvserie på 70-talet, på den tiden var det verkligen inte mycket annat av värde som visades av statstelevisionen, jag ser verkligen fram emot filmen om Jacques Cousteau och hans undervattensvärld.

Inga kommentarer: