lördag 8 maj 2010

Du levande

Ikväll visas Roy Anderssons film Du Levande. Svt2 kl. 22:00.

Du levande är en svensk film regisserad av Roy Andersson. Filmen hade världspremiär den 24 maj 2007 under Filmfestivalen i Cannes. Titeln är hämtad ur en vers i Goethes diktsamling Romerska elegier. Filmen vann guldbaggen för årets bästa film och manuskript 2007.
Så här recenterades Du levande i Aftonbladet 2007:

Sju år efter att Sånger från andra våningen vann Juryns stora pris här i Cannes, hade Roy Andersson i går åter världspremiär på världens finaste filmfestival. ”Du levande” är nära besläktad med ”Sånger från andra våningen" Den består av knappt ett 60-tal tablåer. Miljön är ett slags dystert öststatsliknande svenskt folkhem från 1960-talet. Människorna är ofta medelålders, föga attraktiva, fult klädda. Men här finns en lekfullhet och galen humor, som gör att nästan varje scen lockar till skratt. Den kräsna Cannes-publiken jublade och applåderade åtskilliga gånger. Åt en sjukt tokig sexscen, åt en ihopknycklad hund som släpades på marken av en gammal tant, åt en rättegångsscen… ja, åt massor av ständigt överraskande miniberättelser.
Jag är inte säker på vad Roy Andersson egentligen vill säga om mänskligheten. Man kommer sällan nära rollfigurerna, blir inte engagerad och skrattar ibland mer åt än med personerna i filmen.
Men ”Du levande” är verkligen en häftig filmupplevelse som inte liknar något annat. Jan-Olov Andersson

Inga kommentarer: