lördag 30 januari 2010

Gene Hackman 80 år.

I dag fyller en av filmens allra största - Gene Hackman, 80 år, grattis Gene!
Gene Hackman, född Eugene Allen Hackman den 30 januari 1930 i San Bernardino, Kalifornien, USA är en amerikansk skådespelare. Gene Hackman föddes i Kalifornien, men växte upp i Danville, Illinois. Som sextonåring hoppade han av skolan för att gå med i marinkåren. Efter tre års tjänstgöring blev han hemförlovad och flyttade då till New York, där han under ett par års tid hade det ena jobbet efter det andra, bland annat som truckförare och skoförsäljare. Han började sedan studera reklamteckning och journalistik men övergick till studier i TV-produktion. Därefter flyttade Hackman land och rike runt och hade tillfälliga arbeten vid olika TV-stationer i småstäder.

När han var strax över 30 år gammal beslöt han sig för att förverkliga sitt livs dröm - att bli skådespelare. Han studerade vid Pasadena Playhouse i Kalifornien och återvände sedan till New York, där han fick småroller vid sommarteatrar, off-Broadway och på TV. Han slog igenom på Brodway 1964 i komedin Any Wednesday. Han fick sedan en liten men minnesvärd roll i filmen Lilith (1964). Denna films stora stjärna, Warren Beatty, lade Hackman på minnet, och erbjöd honom 1967 en roll i Bonnie and Clyde, som Clydes bror Buck. För denna roll nominerades Hackman för en Oscar.

Gene Hackman fick sitt stora genombrott med French Connection 1971 som Jimmy "Popeye" Doyle, en rollprestation han belönades med en Oscar för. Hackman har sedan fortsatt vara en eftertraktad och högt avlönad skådespelare och fick 1992 sin andra Oscar, då för rollen som den sadistiske sheriffen Little Bill Daggett i De Skoningslösa. Gene Hackman har nu sagt att han har pensionerat sig från filmandet.(Wikipedia)

Inga kommentarer: