torsdag 24 juni 2010

Svensk midsommar

Svensk midsommar - sug på de orden och varje svensk får någonting drömskt i blicken! midsommar är den finaste högtiden vi har och är närmast att betrakta som en svensk nationaldag, denna dag skall traditionellt firas med sill, färskpotatis och nubbe, just nubben eller alkoholen har en central roll i svenskt firande, de älsta bevarade skrifter som nämner midsommarfirande i Norden är de isländska kungasagorna från 1200-talet där skrivs det om Olav Trygvason och står att läsa "..han avskaffade offerölen och satte istället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och mikaeli"

kyrkan har försökt att kristna alla gamla hedniska firanden, julfirandet är ett exempel på en sådan högtid kristendommen lyckats bra med, jul eller jol firades i Norden på tiohundratalet i samband med midvinterblotet (jólablótet) och har ingenting med Jesus Christ magicshow att göra, det kyrkan och kristendomen gjort med julfirandet är ren och skär historierevisionism. Midsommar har de inte lyckats fördärva - ännu!

På 1300-talet sökte nunnorna i nuvarande Sko kloster tillstånd att anordna folkliga fester i samband med midsommar. Anledningen var att få bukt med det stökiga folkliga firandet som bland annat innebar dans på kyrkogårdar, stöld av heliga bilder samt skamlösa visor.

..så om ni i ser någon drängfull person dansandes på kyrkogården, sjungandes skamlösa visor med några gamla jesusikoner under armen så är det bara jag som firar midsommar - enligt gammal fin tradition.

Glad midsommar på er ..och skål!

1 kommentar:

Nocturnia sa...

IT'S ALIIIIIVE! Började undra om du hade gått och dött eller nåt :D haha

Tack detsamma! Jag ska banne mig dansa på kyrkogården jag också, det lät skoj :D GLAD MIDSOMMAR!