söndag 23 augusti 2009

Lieberman och Israel - två svullna egon

Aftonladets reporter Donald Boström skrev en artikel om hur palestinier anklagar Israels armé för att stjäla kroppsdelar från sina offer som sedan säljs, Boström uppger i tvreportage att han sett detta med egna ögon. Israels utrikesminister Avigdor Lieberman har tagit väldigt illa vid sig av artikeln och hävdar att israeliska soldater inte handlar på detta sätt, snöbollen har rullat vidare och växt och har nu lett till ett ordkrig där Lieberman kräver att sveriges regering öppet tar avstånd ifrån Aftonbladets artikel som han hävdar ar antisemitisk - så här får man inte kriva om "guds utvalda folk" - nej! munkavle på. vad Lieberman tycks helt ha missat är att vi i sverige har pressfrihet och åsiktsfrihet och att man inte skrämmer folk till tystnad.

Vem är Lieberman?
En rad uttalanden gjorde honom ökänd. Han har kallat fredsprocessen för ”ett misstag” och krävt att Israel ska bekämpa Hamas på samma sätt som USA bekämpade japanerna under andra världskriget. Hans eget parti Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem) krävde i valet i vintras ”Ingen lojalitet – inget medborgarskap” - Israels araber skulle tvingas svära sin lojalitet mot Israel för att få medborgliga rättigheter. Att vara kontroversiell är något positivt för mig, har han sagt. Trots att Lieberman anklagades för penningtvätt och mutbrott rusade Yisrael Beiteinu fram i valet och blev Israels tredje största parti. Lieberman förhandlade till sig posten som utrikesminister. För USA:s president Barack Obama och andra som hoppats kunna mäkla fred i området var det en mardröm. När Lieberman besökte Washington fick han aldrig träffa Obama. Frankrikes president Nicolas Sarkozy var mindre diplomatisk när han träffade Israels premiärminister Netanyahu i somras: – Du måste göra dig av med den här personen!

Som ni förstår kan man inte ta Lieberman på alvar - han är en primadonna som lipar när han anser sig trampad på tårna och har han inte blivit trampad på tårna så har han klämt ett finger - eller vad som helst - ett stort judiskt ego är sårat och någon skall dyrt få betala priset för det.

Inga kommentarer: