söndag 26 februari 2012

Therion - Son of the Sun


Therion är ett svenskt symphonic metal-/goth metal -band, bildades 1987 under namnet Blitzkrieg men bytte året efter till sitt nuvarande. Therion blandar klassisk hårdrock med operasång och en symfoniorkester. Bandet har släppt 27 skivor. Namnet är grekiska för "vilddjur". Låten Son of the Sun är med på Therions tolfte album: Sirius B.

Son of the Sun är den titel som faraon Akhenaton (född någon gång mellan 1369 och 1362 f.Kr, Gift med Nefertiti och far till Tutankhamon) gav sig själv, Akhenaton avgudade guden Aton, solens gud, och gud över alla andra gudar, Akhenaton införde monoteism (förbjöd alla andra gudar), men hans tid som faraon var mindre lyckad och folket trodde därför att andra gudar hade satt en förbannelse över Akhenaton. Hans son Tutankhamon avskaffade, eller tvingades till att avskaffa monoteismen efter hans död.

Här är en mycket ovanlig familjebild av Akhenaton (till vänster) och Nefertiti (till höger) i en stund av avkoppling med döttrarna Meritaten (i Akhenatons armar), Ankhesenpaaton (lutandes mot Nefertitis vänstra axel) och Meketaton (på Nefertitis knä). Man tror att Akhenaton fick åtta barn, hans yngste, eller näst yngste son Tutankhaten (senare Tutankhamon) kommer senare att gifta sig med sin syster på bilden Ankhesenpaaton. Med i bilden finns även guden Aton, men bara som en del av scenen, inte det centrala i den. Aton skickar sina strålar, dessa repressenteras som händer som berör familjen, medan strålar som berör ytan av det kungliga paret plitats ned med Ankh (en symbol för livet). Denna relief är en bit av en kalkstensmur och finns att beskåda i Egyptiska muséet i Berlin

Inga kommentarer: